Quilt Festival Noord Groningen

Ve dnech 10. – 12. června 2016 se v severním Holandsku konal patchworkový svátek – na 25 místech v pěti městečkách se tam v kostelích a větrných mlýnech se konala mezinárodní výstava patchworku. Jako vystavovatelka se této výstavy měla možnost zúčastnit jedna z  našich autorek – Jana Haklová – se svou autorskou kolekcí „Mosty“. Organizátory této výstavy zaujala již v roce 2013 ve Francii, kde reprezentovala s touto kolekcí Českou republiku.

Jako výstavní prostor jí byl přidělen protestantský kostelík v obci Eppenhuizen, který už neslouží ke svému účelu a tak mohl být celý jeho útulný prosvětlený prostor bez lavic věnován jejím quiltům.

Zařadila se tak mezi další vystavovatelky, jako byla Ineke van Unen, Mirjam Pet-Jacobs,

Britta Ankenbauer, Irina Voronina, Rita Frizzera, Fabia Delise, Olga Prins Lukowski, Wille Groenewold, Saskia Weishut, Alie Kool, Klazien Hoomans, Jantje Kupers, Anco Brouwers  a Anneke Tuitman, které se zde také prezentovaly samostatnými kolekcemi. A samozřejmě vystavovaly místní kluby a další vystavovatelky.

Zúčastnily jsme se jako členky skupiny „Ten to Twelve“ této slávy. Nejen že jsme cestou shlédly v německém Neumünsteru již druhou světovou výstavu organizovanou Nancy Crow  „Colors Improvisation II.“ věnovanou barvám ve velkoformátových quiltech, ale využily jsme tento výlet i jako příležitost k závěrečnému předání našeho již pátého projektu Round Robin (Pešek). Celý výlet jsme pojaly jako klubovou záležitost a možnost podívat se k našim patchworkovým přítelkyním v Holandsku. Jejich vřelé přijetí bylo velmi milé. Kolekce Mosty zaujala nejen zasvěcené diváky, ale i místní obyvatele, kteří s nečekaným zájmem sledovali všechno dění okolo kostelíka a po celé tři dny se chodili na textilní obrazy dívat a ptali se na význam jednotlivých děl i techniku, jakou byla provedena.

My ostatní jsme si prohlédly všechny další expozice, které byly velmi zajímavé. Především soutěžní kolekce na téma „Letící husy“, která se z velké části zaměřila na problematiku lidí bez domova a hledající bezpečí. Vystaveny byly kolekce klasických quiltů ( často z typických holandských látek ), quilty vlněné i pletené. Zaujala nás např. paní Els de Boer, která plete patchworkové motivy na dekách a svetrech a pozvala nás i k prohlídce své zahrady, Jako zahradní výtvarnice má jedinečný cit pro barvy a to nejen na svých pletených svetrech. Její zahrada si v ničem nezadala se zahradami v Anglii. Na výstavách byly prezentovány i quilty současné, 3D objekty a art quilty.

Už teď se těšíme na další ročník výstavy v roce 2018.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *