Vernisáž výstavy v barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy – 9. 7. 2017

Již potřetí budeme vystavovat v krásném prostředí Barokního areálu SKALKA v Mníšku pod Brdy.Výstava bude zahájena v neděli 9. července 2017 vernisáží od 15.00 hodin a potrvá do 27. srpna 2017.

Zcela ojediněle, a u nás jistě i poprvé, zde budou představeny společné projekty, které členky skupiny a jejich přizvaní hosté tvoří již od roku 2009. Jsou to projekty společného přátelského šití. Ve světě známé jakou Round Robin (šijí se tam ovšem jen tzv. klasické patchworkové deky). U nás tento typ od začátku přijal český název „Chodí Pešek okolo“. Neboť domluvená skupina postupně  společně šije dílo, které se skládá z tolika částí, kolik členek projektu se zúčastní. Každá členka na začátku ušije první díl, který je zvolen podle zaměření projektu a je zcela podle návrhu a představ této členky, a v těchto intencích pokračují i další členky.  Dílo postupně přibývá a podle rozpisu se  postupně předává dalším členkám. Během předávání se nesmí členka dozvědět, co a jak již kolegyně pro ni ušily. Na závěr se pak koná velké překvapení, když se ke každé původní autorce vrátí hotové dílo s prací členek, které se projektu účastnily.

Prvním naším projektem byl tzv. klasický quilt, i když rozměrem o něco menší než klasické quilty. Druhý projekt byl též klasický quilt, ale námět, materiál a způsob šití musel dodržovat individuální záměr první autorky.

Třetí  projekt byla ojedinělá kniha – album. Téma zpracovala první autorka na titulní a poslední straně obalu alba (rozměr 40 x 30 cm). Do alba postupně vkládaly další účastnice své listy, na které ušily vlastní vyjádření myšlenky autorky – Příběh vějíře, Vzpomínky na výlety za patchworkem, pohádka Kamenný kvítek.

Čtvrtý projekt respektoval to, že nejen šijeme, ale umíme i mnoho dalších technik. Pletený vlněný  pléd  má uspořádání klasické patchworkové deky, ale je pleten od středu a dodatečně podložen látkou.  

Pátý projekt je 3D mozaiková koule o průměru 45 cm. Inspirovaná je stavbami a mozaikami A. Gaudiho při pobytu skupiny Ten to Twelve v Barceloně v roce 2015.

 V současné době již se pilně pracuje na šestém projektu – vlněném osmiúhelníku. Musíme vám sdělit, že nás toto společné šití vždy velmi těšilo, velmi jsme se snažily, aby naše příspěvky ke společnému dílu byly vždy co nejlepší a podřizovaly jsme je zcela přáním první autorky. Velmi nás ovšem vždy bavilo i závěrečné předávání (většinou na atraktivním místě – Bologna, Barcelona, Gronningen) a velké překvapení, co kamarádky k našemu prvnímu dílu dokázaly vytvořit.

Kolekce společných projektů je doplněna přehlídkou autorských oděvů. Neboť nejen šijeme a používáme klasické i art techniky, ale i plstíme, pleteme, vyrábíme kabelky, šperky a brože.

Doufám, že i vás naše výstava potěší a poznáte z ní, jak rády společně tvoříme, přátelíme se, jezdíme na zahraniční i tuzemské výstavy a doma intenzivně vystavujeme svoje práce. Ostatně stačí zalistovat těmito stránkami.

 

1 komentář u „Vernisáž výstavy v barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy – 9. 7. 2017

  1. Jana Lálová

    Ač se snažím vždy se podílet svými pracemi na výstavách, bohužel rodinná situace a můj zdravotní stav mi nedovolují se vždy zúčastnit jejich zahájení. Dnešní vernisáž byla vzácným okamžikem, kdy jsem mohla se svojí dcerou a vnoučkem přijet do barokního areálu na Skalce. Jsem moc vděčná všem svým přítelkyním ze skupiny TTT, že se perfektně a dnes už velmi profesionálně starají o celou organizaci našich akcí. Posílám velké poděkování a velkou gratulaci!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *