13.-16. 9. 2018 výlet do Alsaska na European Patchwork Meeting

Ve dnech 13.-16.9. 2018 jsme jako téměř každoročně navštívili již 24. ročník European Patchwork Meeting v Sainte-Marie-Aux-Mines ve Francii. Vždy nás  výstava překvapí něčím novým, letos to byla třeba zajímavá expozice s kočkami, protože toto téma jsme šili pro zámek Lnáře v loňském roce. Quilty malých rozměrů byly pojaty s humorem a nadsázkou.

Ohromily nás úžasně zpracované quilty japonské umělkyně Shizuko Kurohy, protože byly šity ručně a ručně proquiltovány. Domácí umělkyně Sophie Debazac ušila rozměrné quilty inspirované barvami a tvary pouště,  quiltař Danny Amazonas z Taiwanu zase používá koláže s látek Kaffee Fassetta, z jeho barev nás přecházely oči.

Naši známá Eszter Bornemicza, která vystavovala i v Praze,  ušila novou kolekci, inspirovanou životem ve městě a jeho nad i podzemními sítěmi. A patchworkářky z Keni přivezli exotická zvířata ve všech možných provedeních.

Velkou polemiku vzbudil mezi námi James Hunting z Anglie, který se hraje se lnem, ručně vystřihuje jednoduché tvary a opět je všívá na jiná místa, ručně prošívá  různé geometrické tvary a jak nám řekl, chce, abychom si při prohlížení jeho obrazů kladli otázky. Ty nás opravdu napadaly, co tím měl autor na mysli ?

A  nelze nepřipomenout, že ve skupině SAQA letos vystavovaly dvě české kolegyně – Jana Haklová a Bára Bartošová, což je velký úspěch českého quiltu. Do kolekce je vždy vybíráno z velkého množství quiltů a ve velké konkurenci se obě rozhodně neztratily. Letošní téma bylo „Roční období“ a vystavené práce byly opravdu vynikající.

Na výlet jsme si letos vyjeli až na Mt. Honeck do výšky 1300 m.n.m., pohledy na rozervané srázy pod námi byly nezapomenutelné. Už se těšíme na další ročník, výlet do Alsaska je vždy inspirativní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *