Výlet do Panenského Týnce a do Peruce

Sváteční jarní dny lákají k pobytu v přírodě, znáte tato zajímavá místa nedaleko Loun ?

V sobotu 2. 5. 2020 jsme se vypravili do magického místa v obci Panenský Týnec, kde stojí torzo gotického chrámu, který nebyl nikdy dokončen. Jeho provedení se připisuje huti Petra Parléře, který se podílel na stavbě chrámu Sv. Víta na Pražském hradě. Toto torzo je skvělou památkou na gotické stavitelství a podle některých autorů psychotronické literatury se v presbytáři klášterního chrámu nachází velmi silná pozitivní zóna, která příznivě působí na lidské zdraví a ovlivňuje jeho aktivitu.

Možná nás proto návštěva tohoto místa inspiruje k dokončení našich textilních projektů, které máme uložené hluboko ve skříních.

https://www.panenskytynec.cz/
https://www.panenskytynec.cz/nedostaveny-goticky-chram

Další příjemné místo je nedaleká obec Peruc, kde údajně kníže Oldřich poznal Boženu a místo setkání u obrovského dubu je dnes součástí naučné stezky obce.

K návštěvě láká i částečně opravený zámek s rozlehlou zahradou s rozličnými druhy listnatých stromů, vyhlídka s rozhlednou na České středohoří a Boženina studánka ve středu obce.

Oldřichův dub je významnou přírodní a kulturní památkou českého národa. Od roku 1995 je zařazen do seznamu významných stromů UNESCO – patří mezi 10 nejvýznamnějších stromů Evropy.
Své jméno získal dub pravděpodobně podle knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců, který se dle pověsti v těchto místech ve stínu stromů utábořil se svou družinou, když se vracel z lovu ve zdejších lesích. Dub Oldřich je dle všeho zbytek dřívějšího lesa a patří k nejstarším stromům u nás. Jeho věk se odhaduje na 1000 let, takže knížete Oldřicha – i když jako malý semenáček – klidně může pamatovat…
Zapsala: Naďa Harbichová

https://www.peruc.cz/
https://www.peruc.cz/naucna-stezka/ds-5697/p1=6515

1 komentář u „Výlet do Panenského Týnce a do Peruce

  1. Výlet a inspirace

    Velmi inspirativní, už se těším na výlet!
    A deka bude překrásná, to už je teď jasný!
    andrea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *