Výlet za patchworkem do Barcelony v březnu 2020, bez patchworku, ale v zajímavých časech…

V březnu letošního roku jsme se vypravili na výlet do Barcelony. Chtěli jsme si prohlédnout město a navštívit výstavu patchworku v městečku Sitges, krásném přímořském letovisku asi 40 km jižním směrem. Tato výstava byla sice zrušena v den našeho odletu, ale i tak jsme měli úžasné zážitky.

Přes postupující vlnu koronaviru Evropou jsme ale stihli vše, co bylo naplánováno. Barcelona byla plná turistů, bylo krásné počasí a hned první večer jsme byli u barcelonské katedrály zasvěcené sv. Eulalii svědky koncertu pod širým nebem, árie ze světových oper předvedené operními zpěváky v gotických uličkách působily magicky.

Dopředu jsme si zajistili prohlídku katedrály Sagrada Familia, Parku Güell a koupili si vstupenky na koncert flamenga do Paláce katalánské hudby, který nás okouzlil svojí architekturou při minulých návštěvách města. Koncert byl sice zrušen, ale v útulné restauraci naproti budově jsme si pochutnávali na tapas – tento slavný španělský předkrm jsme ochutnali i v bývalé býčí aréně na Placa de Espanya, která byla přestavěna na obchodní dům.

Vyjeli jsme lanovkou na vrch Montjuic, prohlédli si vojenskou pevnost s vyhlídkou na Barcelonu, pak se občerstvili u Magické fontány, zurčící pod budovou Národního muzea katalánského umění.

Zprávy z domova byly překvapivé, v Čechách se zavřely školy a další ochranná opatření následovala v rychlém sledu. Vše jsme sledovali a mohli porovnávat s opatřeními ve Španělsku, tedy v zemi, která byla jedna z nejpostiženějších v Evropě. I když ohnisko epidemie bylo v Madridu, tak i v Barceloně život postupně ustával, ulice se vylidňovaly, lidé si zahalovali nosy a ústa.

Náš nedělní let zpět domů byl společností Vueling zrušen, ale i tak se nám podařilo koupit letenky na úterní dopoledne u společnosti Ryanar. V našem hotelu Peninsular nedaleko třídy La Rambla nám poskytli ubytování na další dvě noci, ovšem to už jsme byli v hotelu jediní ubytovaní a majitelka hotelu se k nám chovala velmi vstřícně. Ve městě se postupně zavírala všechna restaurační i ubytovací zařízení, po našem odletu již byly otevřeny jen tři hotely, kam byli soustředěni zbylí turisté.

Vrátili jsme se o dva dny později, než bylo původně v plánu, ale je možné, že to byl na dlouhou dobu poslední výlet, který jsme letos mohli mimo republiku absolvovat.

Užili jsme si přátelskou Barcelonu, stihli jsme si prohlédnout všechna hlavní turistická lákadla a na vlastní kůži si okusili dobrodružství s návratem. Později se ukázalo, že ne každý Čech měl takové štěstí s návratem do vlasti jako my. Ale už se těšíme na příští rok, výstava v Sitges bude i v roce 2021 a my se do Barcelony a Sitges vypravíme zase. Podívejte se na pár fotografií z výletu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *