Výlet do Kutné Hory za přírodním barvením

V neděli 24. května jsem se vypravila na výlet do Kutné Hory navštívit naši kamarádku Hanku Pražákovou, která se věnuje patchworku, a se kterou jsme v roce 2019 měly společnou výstavu ve Spolkovém domě.

https://kutnohorskelisty.cz/kultura/originalni-textilni-obrazy-sitou-bizuterii-i-drevene-sochy-mohou-navstevnici-ve-spolkovem-dome-obdivovat-do-2-zari

Zastihla jsem ji na její krásné zahradě, kde vytváří kokedamy. Jde o speciální způsob pěstování rostlin, pocházející z Japonska, který se vyvinul z bonsají, ale je jednodušší. Kořenový bal rostliny se zabalí do vlhkého rašeliníku a obalí se směsí substrátu do tvaru koule. Poté se koule obalí mechem a zajistí provázkem či nití, místo zalévání se nechává nasáknout vodou v misce. Dále se Hanka věnuje přírodnímu barvení, což znamená, že zkouší pomocí květů i listů rostlin obarvit a potisknout bavlněné látky, ze kterých potom vytváří textilní obrazy. Této technice se říká eko-print a v posledních letech se začala objevovat na všech výstavách patchworku a textilního umění. Někdy se vám na látku otisknou celé listy, jindy jen barevné skvrny podle použitých květin, mohou vzniknout i fantazijní obrazce, které můžete dotvořit dle vlastního uvážení. Je to zábava i dobrodružství, jedná se o velmi rozmanitou, inspirativní a tvůrčí techniku plnou překvapení.

Nabízíme pár fotografií z tvorby Hanky Pražákové i z nádherného centra města, kde se v současné době připravují k otevření terasy pod kostelem sv. Jakuba s přístupem k říčce Vrchlice. V Galerii středočeského kraje až do konce června běží pozoruhodná výstava Jiřího Trnky s hracím prostorem pro děti v prostoru půdy, kde si dospělí i děti mohou zahrát a připomenout krásné Trnkovy knížky i filmy.

Od 25. 5. 2020 je též obnovený provoz v kutnohorských památkových objektech, tak si nenechte návštěvu tohoto krásného města ujít.
Naďa Harbichová

https://www.kutnahora.cz/
https://gask.cz/cs/vystavy/aktualni-vystavy
https://gask.cz/cs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *