Smetanova Litomyšl 2020

Letošní ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl se konal sice v komorním duchu, ale na jeho velikosti a zájmu návštěvníků to nic nezměnilo. Ve zkráceném termínu od 2. do 12. července se uskutečnilo více jak 30 koncertů, užili jsme se krásný týden při poslechu převážně české hudby a to i v netradičních prostorách, jako je zámecké divadlo, kaple nebo zámecká konírna.
Přátelské město nabízí zajímavé výstavy, láká i opravené Portmoneum s malbami Josefa Váchala, Klášterní zahrady umožňují přenos některých koncertů. Náměstí v Litomyšli je čítanka historie, protože domy jsou ozdobeny deskami s připomínkami na slavné obyvatele, ve městě žil a tvořil např. Alois Jirásek, žila zde Magdalena Dobromila Rettigová, poslední dny svého života zde prožila Božena Němcová, v areálu zámku je přístupný byt Bedřicha Smetany. Olbram Zoubek má stálou výstavu svých soch v podzemí zámku.

Stojí za to navštívit i nedaleký hrad Svojanov a město Polička, kde je možný výstup na věž kostela, kde hudební skladatel Bohuslav Martinů prožil prvních 11 let svého života.

www.policka.org
www.litomysl.cz
www.ticlitomysl.cz


Kdo do města zavítá, neprohloupí. A pokud navštívíte pražírnu kávy Caffe Delizia v ulici Ropkova nedaleko věže na hlavním náměstí, můžete se podívat na jutové quilty, které byly ušity přímo pro tento prostor. A zdobí ho dodnes a pražírna vzkvétá, přeji ji hodně štěstí !

Zapsala: Naďa Harbichová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *