Vernisáž výstavy “Zašitá krása – 1866” v České Skalici

V sobotu 23. června 2016 se v Muzeu B. Němcové a Textilním muzeu v České Skalici uskutečnila slavnostní vernisáž naší skupiny Ten to Twelve, která zde vystavila svoje textilní obrazy s tématem roku 1866. Téma prusko-rakouské války, která se odehrávala převážně na území východních Čech, nebylo jednoduché, ale myslím, že se nám zpracování tématu povedlo.

Vernisáž uvedl ředitel Muzea B. Němcové Mgr. Horký, který připomněl, že zde vystavujeme již počtvrté a vždy je překvapen, jaká díla vytvoříme. Zúčastnil se jí i starosta města České Skalice pan Martin Staněk, Bc., který si se zájmem prohlédl šité obrazy již před vernisáží. Pod vedením Mgr. Vlčkové vystoupili žáci místní umělecké školy, kteří nás potěšili svou hrou na klavír. Velmi poutavě o prusko-rakouské válce v roce 1866 a o činnosti dobrovolníků z Komitétu pro udržování památek z roku 1866, pak v uniformě rakouského vojáka promluvil pan Tomáš Vondryska. Ten nám také daroval originální knoflíky z bitvy roku 1866, které použila Ludmila Vachtenheimová do svých vzpomínkových quiltů.

Tomáš  Vondryska byl tak laskav, že nám po vernisáži ještě věnoval čas a u pomníku 80ti padlých vojáků (tzv. Spící lev) v přírodní  rezervaci Dubno u České  Skalice nám vyprávěl o událostech, které se zde staly během bitvy u České Skalice dne 28. června 1866. Myslím, že si nikdo z nás nedovede představit ten lidský masakr, který se zde odehrál a jehož pozůstatky v podobě pomníků i jednotlivých křížů se nacházejí v okolí města.

Po jeho přednášce jsme se přemístili do nedalekého Kuksu, kde jsme si prohlédli rekonstruovaný Hospital a Braunův Betlém v obci Žíreč. Po přenocování v secesní vile Čerých v České Skalici, kde se natáčel film Václava Havla Odcházení, jsme druhý den v neděli odjeli do Litomyšle, kde jsme si prohlédli město a výstavní síň v Antik hotelu Sofia.

Dalším naším nedělním cílem byl zámek v Nových Hradech, kde jsme si v cukrárně prohlédli výstavu Renaty Edlmanové, která si zapůjčila ke svým autorským pracím i džínovou kolekci Art quiltu klubu. Po prohlídce zámku jsme byli přijati majiteli zámku a shlédli i další interiéry a rozsáhlou zahradu. Skláníme se před pracovitostí a dalšími plány na rozšíření a zvelebení prostor, náležejících k areálu zámku v Nových Hradech, o kterých nám pan Kučera vyprávěl.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *