Vernisáž na Chodovské tvrzi – 8.1.2018

V pondělí 8. ledna 2018 v 18,00 hodin proběhla vernisáž naší výstavy na Chodovské tvrzi v Praze 4.

V prostorách Velké galerie představujeme šest společných projektů, které jsme vytvářely od roku 2009. V zahraniční známé jako Round Robin (většinou známé jako klasické patchworkové deky) u nás zdomácněly pod názvem Pešek či Chodí pešek okolo, neboť společná práce postupně koluje po jednotlivých účastnicích, aby se pak hotová vrátila k první člence skupiny. Šití pak probíhá podle přesně rozepsaného plánu, kdy každá účastnice projektu zhotoví první část svého díla a postupně na tento začátek navazují ostatní v předepsaném pořadí. Na konce projektu se každé účastnici vrátí její dílo, ovšem s doplněnými částmi od ostatních účastnic.

Protože předávání nehotových děl probíhá v průběhu šití v naprostém utajení, tak je konečný výsledek velké překvapení, protože svoje dílo vidí každá účastnice hotové až na samotném předání, což je vždy slavnostní okamžik a velký zážitek.

V tomto rozsahu a námětově jsou prezentovány zcela ojedinělé projekty.

Prvním projektem byla klasická patchworková deka, byť v menším rozměru.

Druhý projekt pak byl podřízen zcela námětu první členky, a tak vznikly deky na africké motivy, vlněné, krajkové, atd.

Od třetího projektu jsou to vždy zcela ojedinělé záležitosti – tím bylo například album, kam účastnice postupně vkládaly listy podřízené tématu daného první členkou.

Čtvrtý projekt byl pletený – na počest návštěvy významného návrháře Kaffee Fassetta v Praze byl tvořen pletený pléd v patchworkovém stylu.

Dalším momentem, který ovlivnil způsob tvorby, byla společná návštěva Barcelony. V pátém projektu jsou mozaikové motivy A.Gaudiho zapracovány do tvaru trojrozměrných balonů.

Zatím posledním šestým projektem, jehož závěrečná předávka je právě na vernisáži této výstavy, jsou malé vlněné osmiúhelníky.

Společné šití je doplněno kolekcí quiltů, které použily krajku a smaltových tisků, které jsme vytvořily pro Mezinárodní krajkářskou výstavu ve Vamberku a posledními pracemi členek skupiny.

Svoje práce s námi dále vystavily: Michaela Kodejšová – pletený Robin, Zuzana Česáková – šitý klasický Robin, a dále Helena Ouředníková a Andrea Landovská, které představily svoje práce s emailovými tisky a krajkou.

Přízemí je vyhrazeno italské skupiněPatchwork Idea Treviso“ která společně vytvořila též velmi ojedinělou kolekci quiltů „Treviso Cittá dipinta“. Quilty jsou inspirovány malbami, freskami a  mozaikami malebného italského města Treviso.

Výstava na Chodovské tvrzi trvá do 10. února 2018, v přízemí bude výstava trvat až do 7. března 2018.

Přijďte se podívat a potěšit se s možnostmi, které nám dává práce s textilem a kolektivní tvoření !

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *