Svět pod rouškou – doba koronavirová

Svět pod rouškou – doba koronavirová

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v naší zemi od 12. 3. 2020 a následným nařízením povinnosti nosit roušky, se naše skupina děvčat rozhodla nabídnout pomoc pro Hospic Dobrého pastýře v Čerčanech a ušít pro personál hospicu tolik potřebné bavlněné obličejové roušky.

Nabídka byla přijata s velkou vděčností. S prosbou o pomoc jsme se obrátili na další „šicí“ kamarádky a přes víkend 14. -15. 3. 2020 jsme ušili dohromady asi 70 ks roušek. A tato první várka mohla putovat do hospicu v Čerčanech, kde byla přijata s velkým nadšením. Šili jsme dál pro kamarády, známé i pro kolegy v práci. Přes ně se naše roušky staly slavnými a o jejich šití byla natočena reportáž, kterou odvysílala v hlavních zprávách Česká televize v pondělí 17. 3. 2020. Současně jsme zveřejnili fotku svých výrobků na sociálních sítích a to se teprve začaly dít věci. Objednávky se nám hrnuly a hrnuly, a to nejen z hospiců a nemocnic, ale i od obyčejných lidí známých i neznámých. Tím spontánně vznikl 4členný tým a s heslem Musíme si pomáhat jsme zřídili na Letné improvizovanou dílničku a zahájili “sériovou výrobu”. Šili jsme po návratu ze zaměstnání a někdy i do dlouhé noci. Zhruba za 10 dní jsme mohly předat cca 800 ks látkových roušek s odšitými tkalouny, aby se daly vyvářet. Velmi nám pomohla naše dlouholetá kamarádka Marcelka Zeminová, která nám vytrhla trn z paty a s manželem nám přivezla 2 krabice úžasných bavlněných látek. Naše zásoby látek totiž už docházely. Takže námi vyrobené roušky byly nejen slavné, ale i krásně barevné.

Hřeje nás vědomí, že naše práce měla smysl a že nelehká doba koronavirová má i své světlé stránky – pomáhají si lidé, kteří se ani vzájemně neznají. Teď už si jenom přejme, ať jsme všichni zdrávi a ať se brzy můžeme vrátit do normálního života.

Za 4členný tým Zuzana Dolínková
Lada Charvátová
Lenka Bízková
Ilona Smetanová

Velké poděkování patří i děvčatům, které šily roušky, nebo připravovaly komponenty doma
Zorka Neudörflová
Hana Asová
Monika Blaschkeová
Lenka Kopaczynská
Andrea Landovská
Jitka Jirkovská
Darja Šormová

Také děkujeme logistickému týmu, který dodávky svážel a rozvážel po Praze
Jaromír Hloupý
Dana Bimková

Instituce, kde se naše roušky nosí
Hospic Dobrého pastýře v Čerčanech
Dům sociálních služeb Pacov
Hospic Malovická, Praha 4
Vinohradská nemocnice, oddělení nefrologie, Praha 2
Urologie, Na Bojišti, Praha 2
Immofinanz, Praha
Billa, Na Petřinách, Praha 6

image

image

image

image

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *