Poslední přípravy k šití tapiserie

Milé zájemkyně o projekt vyšívání tapiserie

náš dubnový výlet do Belgie se nemohl kvůli epidemii koronaviru uskutečnit, ale stala se spousta nových věcí, o kterých vás chceme informovat.
1. Hotový výtvarný návrh od akademické malířky Markéty Laštuvkové byl předán do Assenede k barevnému ztvárnění. Spolu s ním jsme poslali do Belgie i obsah kapitoly, ze které jsme námět obrazu čerpali. S naším návrhem jsou velmi spokojeni a doufám, že se bude líbit i vám.
2. Byli jsme požádáni o pomoc s hledáním jidiš verze příběhu Floris ende Blancefloer, který jsme s pomocí Filozofické fakulty UK dohledali a do Belgie poslali.
3. Byli jsme informováni, že v roce 2018 proběhl v městě Mulhause ve Francii tematický seminář za účasti odborníků z evropských univerzit, jehož obsahem byl děj knihy a jeho různé jazykové verze. Bohužel nebyl včas dodán obsah českého vydání, byli jsme tedy opět požádání o pomoc. Tentokrát abychom přeložili knihu (244 stran) a obsah jednotlivých kapitol přeložili do některého světového jazyka. Tento úkol již byl nad naše síly, tak jsme se obrátili na Ústav románských studií Filozofické fakulty UK s žádostí o pomoc. Po osobním vysvětlení celého projektu nám byla přislíbena odborná překladatelská pomoc.
4. V měsíci červnu nám z Assenede pošlou náš hotový návrh předkreslený na lněné tkanině s vlněným materiálem pro vyšívání a my už konečně můžeme začít. Vyšívací rám nám již byl z Belgie poslán.
5. Podařilo se nám vyřešit i poslední problém, a to je prostor, kde bude moci být vyšívací rám dlouhodobě umístěn a kam budeme moci chodit dle svých časových možností tapiserii vyšívat. Je to v Praze 5 nedaleko křižovatky Anděl.
6. Jak nás průběžně belgická strana informuje, jejich vyšívací dílnu navštívila vloni belgická královna Paola a oni byli velmi potěšeni jejím zájmem o tento projekt. I my stále pátráme, kdo by zaštítil tento projekt v České republice, máte-li nějaké náměty, sdělte nám je.

Jsme rádi, že jsme součástí tohoto evropského projektu, podívejte se na fotografie z návštěvy královny Paoly a zhodnoťte náš výtvarný návrh. Vychází ze snu, který měl Floris o tom, jak se potápí v bouři na moři a vidí krásnou nahou dívku, která mu podá meč, aby zahnal zlého ducha, který stahuje jeho loď do hlubin. A když se probudil, meč ležel na jeho lůžku.

Připravujeme společné setkání zájemců o vyšívání tapiserie, o termínu a místu našeho setkání vás budeme informovat, stále je tento projekt otevřen pro další zájemce.

https://www.monarchie.be/en/royal-family/queen-paola


Naďa Harbichová a Andrea Landovská
16. 6. 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *