Co mají společného hrad Pecka a zámek Mnichovo Hradiště ?

Nejen, že to jsou obě krásná místa, ale spojují je i osobnosti, které na den přesně před 400 lety přišli o hlavu na Staroměstském náměstí během hromadné popravy 27 českých pánů.

Hrad Pecka nedaleko Nové Paky se vypíná nad stejnojmenným městečkem a výšlap do jeho zdí vás odmění krásnou vyhlídkou do okolí a na blízké vrcholy Krkonoš. Ve sklepení hradu se zase ochladíte a dokončíte zde zajímavou prohlídku tohoto sídla se sympatickým průvodcem.

Majitel Pecky Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic byl významný český šlechtic, cestovatel a skladatel, který byl komorníkem u dvora císaře Rudolfa II. Byl prezidentem české komory a měl dohled nad císařskými financemi. Právě jeho účast ve stavovském povstání a jeho rozkaz dělostřelectvu střílet na císařský palác ve Vídni byl hlavním důvodem jeho exekuce.  

A co Mnichovo Hradiště ?

Václav Budovec z Budova (1551 – 1621) byl nejznámější příslušník rodu Budovců, který vlastnil zámek v Mnichově Hradišti. Byl to studovaný šlechtic, který se s královským poselstvem dostal až do Istanbulu, naučil se arabsky a turecky. Zasloužil se o vydání Majestátu císaře Rudolfa II. o náboženské svobodě. Po stavovském povstání byl zvolen direktorem, stal se ochráncem královských klenotů, po porážce povstání byl také popraven.

Jako konfiskaci získal zámek Albrecht z Valdštejna, který je také v nedaleké kapli sv. Anny pohřben, jeho tělo sem bylo přemístěno z Valdic. Ve vlastnictví rodu Valdštejnů pak panství zůstalo až do roku 1945.

Tuto sobotu 26.6. 2021 se v areálu zámku a okolí konají akce k poctě Václava Budovce z Budova.

Podívejte se na fotografie, třeba vás budou inspirovat k návštěvě Pecky, Mnichova Hradiště, hradu Valešov nebo aspoň k ušití dětských dek. A výlet můžete spojit s návštěvou Dobrovice, kde otevíráme tuto sobotu výstavu: Paní Božena pro XXI. století.

Zapsala: Naďa Harbichová, foto taktéž, mimo deku Lady Charvátové (shodou okolností jsme obě šily dětské deky pro miminka na cestě)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *