Vyšívané obrázky Rufiny Bazlové v Praze

Venkovní galerie Artwall otevřela krátce před ruskou invazí na Ukrajinu na nábřeží pod pražskou Letnou výstavu Rufiny Bazlové. Narodila se v Bělorusku, studovala v Praze a Plzni a ve volné tvorbě se vyjadřuje tradičnímu výšivkami, jimž říká v narážce na běloruský výraz pro přežívání “vyžyvanky”. Z nich sestavila soubor, který na stráni nad Vltavou prezentuje formou velkoplošných zvětšenin pod názvem Běloruský folklor.

Na obrazech připomíná scény z masových protestů ve své rodné zemi po zfalšovaných běloruských volbách v roce 2020 a jejich následky. Vyšívací výjevy z Lukašenkových věznic, kam zavírá obránce lidských práv. Ke svým dílům připojuje QR kódy, jimiž se zájemci mohou okamžitě dostat k peticím za jejich propuštění.

Její tvorba vyjádřená červenou nití na lněném podkladě je obžalobou běloruských poměrů, zároveň je velmi hravá. Bazlová věří, že občanský odpor režim nejvíce zabolí právě tehdy, když se vyjadřuje jazykem, jemuž ze své pozice nemůže rozumět. A že čím více se o strastech jejích přátel mluví, tím více mohou být v bezpečí.

Až pojedete na nábřeží pod Letenskou plání směrem ke Strossmayerovu náměstí, všimněte si galerie na nábřeží a připomeňte si existenci autoritářských režimů. Dnes více než jindy.

Podívejte se na odkazy, rozhovor s umělkyní a obrázky jejích výšivek.

bazlovárufina

bazlova

1 komentář u „Vyšívané obrázky Rufiny Bazlové v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *