Hotová Tapiserie z Assenede letí do Belgie a bude předána 26. 11. 2022

Celoevropský projekt, kterého jsme se jako Bohemia patchwork klub zúčastnili, se blíží ke svému závěru. Tuto sobotu 26. 11. 2022 bude hotová vyšitá tapiserie slavnostně předána za Českou republiku historickému belgickému spolku Hallekin. Při této příležitosti se uskuteční oficiální předání hotového obrazu na radnici města Assenede a to za účasti starosty města, účast přislíbil i velvyslanec ČR v Belgii pan Pavel Klucký.

Jen připomínám, že celoevropský projekt, který inicioval spolek Hallekin, započal v roce 2015, my jsme byli přizváni v roce 2019. Centrem je vlámské město Assenede, odkud pocházel autor původní literární předlohy, která byla vydána v roce 1519 v Čechách. Cílem bylo vytvořit 100 kusů ilustrací ke knize z názvem  Floire ende Blancefloer kolekcí vyšívaných obrazů ve velikosti 100 x 90 cm. Bohemia patchwork klub byl k této jedinečné akci přizván jako zástupce České republiky na základě své výstavní činnosti, které se věnuje od svého založení v roce 2006. Na těchto stránkách jsme o projektu průběžně informovali.

V Belgii je tomuto projektu věnována velká mediální pozornost, několik stehů symbolicky vyšila i belgická královna Paola a prohlédla si rozpracovaná díla a dílnu. Angažuje se také univerzita v Gentu, která v roce 2015 uspořádala seminář k tomuto literárnímu dílu za účasti odborníků z evropských univerzit.

Práce na vyšívání české části tapiserie trvaly téměř 2,5 roku, o postupu prací byla vedena deseti vyšívačkami pečlivá dokumentace a celkově trvala více než 5000 hodin. Odborně byl text na vyšité tapiserii konzultován s Filozofickou fakultou UK. 

Záštitu nad tímto projektem převzala Vize 97 a paní Dagmar Havlová.

1 komentář u „Hotová Tapiserie z Assenede letí do Belgie a bude předána 26. 11. 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *