Výstavy v GASKu v Kutné Hoře o vánočních svátcích a na začátku roku 2024

Pokud budete mít o vánočních svátcích čas, vypravte se do Kutné Hory, Galerie Středočeského kraje GASK se vám bohatě odmění.

Do 14. ledna 2024 můžete vidět výstavu Santini objektivem Vladimíra Uhra, který jedinečným způsobem zachycuje krásu barokní architektury v Čechách a připomene i letošních 300 let od úmrtí barokního genia Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Do stejného termínu je zde k vidění výstava Nitě odporu běloruské umělkyně Rufiny Bazlové, která červenobílou křížkovou výšivkou upozorňuje na události v Bělorusku v letech 2019-2020, kdy byly násilně potlačeny demonstrace proti totalitní moci. Na projektu se zúčastnilo 600 dobrovolníků, kteří vyšili jména zatčených a místa jejich odporu do výšivky a připsali k tomu svá vyznání. Zajímavé je, že se na díle podíleli umělci z celého světa, a to i z Prahy a z Čech.

A ještě na závěr lahůdka, výstava Knihomol, která představuje ilustrace Františka Kupky, které vytvořil po svém příjezdu do Paříže v 1. čtvrtině 20. století.

Do 4. 2. 2024 můžete vidět výstavu poetických obrazů Stanislava Podhrázského a jeho souputníků Miloslava Chlupáče, Zbyňka Sekala, Mikuláše Medka a Zdeňka Palcra. Díla S. Podhrázského se nachází v Národní galerii a v Centre G. Pompidou v Paříži. Zajímavostí je, že se S. Podhrázský s Václavem Boštíkem, M. Chlupáčem, H. Palcrem a Olbramem Zoubkem podílel na obnově renesančních sgrafit zámku Litomyšl. Jejich práce včetně perfektní dokumentace je ceněna dodnes.

Vypravte se na výlet do Kutné Hory !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *