Růžkovy Lhotice – výstava japonského textilu

Dne 10. 6. 2020 jsme na zámku v obci Růžkovy Lhotice na Vlašimsku instalovali zajímavou výstavu japonského textilu a originálních prací inspirovaných cestami do Japonska v letech 2017 – 2019. Účastnice těchto cest se nechaly inspirovat tradičními vyšívacími technikami sashiko a kogin a do japonských svitků zašily svoje vzpomínky na tyto cesty. Vše je doplněno originálními kimony, pásy obi a dalšími předměty, které si účastnice z Japonska přivezly.

Výstava trvá až do konce srpna.

Z historie zámku pro zajímavost doplňuji, že roku 1835 koupil zámek Lhotice v dražbě František Smetana, otec hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Mladý Bedřich tu prožil nejšťastnější léta, která se motivy promítla do jeho pozdějších děl. V současné době je v zámku umístěna expozice Hudební tradice Podblanicka a expozice Kraj tónů, která připomíná pobyt Bedřicha Smetany a další hudební osobnosti Podblanicka. Budete –li mít o prázdninách cestu kolem, zastavte se !

Zapsala: Naďa Harbichová

https://www.muzeumpodblanicka.cz/akce/cesty-za-japonskym-textilem/ https://www.muzeumpodblanicka.cz/objekty/zamek-ruzkovy-lhotice/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *