Výstava v GASKu v Kutné Hoře – Hvězdné nebe

Minulý týden jsem si prohlédla moc zajímavou výstavu v GASKu, která sje o textilu z jiné stránky. Věnuje se jeho výrobě ve Dvoře Králové nad Labem, zobrazuje historii rodiny továrníka Sochora, ukazuje návrhy tisků od známých výtvarníků, např. Karla Čapka, Toyen, A. Fišárka, Jiřího Trnky, Karla Svolinského, Otto Gutfreunda. Úžasná je textilie Františka Kysely, kterou vytvořil jeden rok po vzniku československé republiky v roce 1919.

Výstava trvá až do 9. října 2022 a ve čtvrtek dne 22. 9. se koná od 15 hodin komentovaná prohlídka. Pokud se zajímáte o historii výroby textilu, je toto výstava určena pro vás. Na zakoupenou vstupenku se můžete podívat do všech prostor GASKu, návštěva stojí za to.

Toto o výstavě napsali v GASKu:

Výstava Hvězdné nebe mapuje prostřednictvím spolupráce královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi meziválečné umělecké scény nejen osudy významné podnikatelské rodiny a její vztah k umělecké elitě, ale i počátky profese designéra – umělce spjatého s výrobou, tak jak ji známe dnes. Výstavě symbolicky propůjčila název stejnojmenná monumentální textilie Františka Kysely, zobrazující postavení nebeských těles v den vzniku samostatného Československého státu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *