Nová kniha o Boženě Němcové – Božena, autorka Hana Wlodarczyková

Ve čtvrtek 9. září 2022 se v Paláci knih Luxor uskutečnila autogramiáda knihy o Boženě Němcové, kterou napsala scénáristka a dramaturgině Hana Wlodarcyková. Jak jsem četla v jednom rozhovoru, látky k napsání knihy měla po práci na čtyřdílné minisérii s názvem Božena o české spisovatelce dost a dost. V knize se můžeme těšit na další události ze života B. Němcové, které se do seriálu nedostaly. Ten sledovaly tři miliony diváků a byl oceněn Českým lvem.

Knihu jsem ještě nečetla, ale moc se těším na románové zpracování od autorky, která se do hloubky seznámila se životem této nejvýznamnější české spisovatelky a dobou národního obrození, ve které žila. V této souvislosti musím připomenout naši kolekci textilních obrazů s názvem Pocta B. Němcové, kterou jsme poprvé vystavovali v Muzeu B. Němcové v České Skalici v roce 2012, vloni v Městské knihovně v Náchodě a po jejím rozšíření o osobnost K. H. Borovského ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové a v Kulturním centru Zahrada na Jižním Městě v Praze 4 v letošním roce.

Obrazy z této kolekce a ze souboru věnovaném válce prusko-rakouské s názvem “1866” (tato válka probíhala převážně ve Východních Čechách, u Náchoda, České Skalice a končila bitvou u Hradce Králové) byly letos vystaveny v Českém centru v New Yorku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *