Výstava Světlany Pavlíčkové v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Až do 15. ledna 2023 je v Galerii moderního umění v H. Králové na Velkém náměstí instalována výstava krajkářky a návrhářky paličkovaných vzorů Světlany Pavlíčkové. Část jejích objektů je rozloženo na zemi a na kulatých “Milieu”, jak nazývá svoje deky, jsou zašity příběhy a vše, co se nasbírá za lidský život.

Do svých kulatých velkorozměrných objektů zašívá kousky krajek, výšivek, gobelínů, různých kousků látek, doplňuje vlnou a všemi možnými textilními zbytky. Umělkyně ukazuje, že nic není špatné, každý materiál se dá recyklovat, z technik lze vybrat vše potřebné a pak začít vyprávět nový příběh. Inspiraci čerpá i z japonské techniky BORO, kterou japonské ženy používaly již od 15. století k prodloužení životnosti potrhaných oděvů a pokrývek. Umělkyně je vypravěčkou příběhu, které ukládá do textilních prací.

Tvorba Světlany Pavlíčkové je zastoupena v Muzeu krajky ve Vamberku, Židovském muzeu v Praze, Třebechovickém muzeu betlému a italském Museo del Ricamo e del Tessile ve Valtopině. Působí jako lektorka paličkované krajky a za svoji práci získala mnohá ocenění, od roku 1978 vystavuje v České republice i v zahraničí.

Výstava trvá až do 15. ledna 2023 a jako inspirace pro vlastní autorskou tvorbu stojí za návštěvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *