Výstava v Kutné Hoře od 3. února 2023 – Pocta N. Němcové a K. H. Borovskému

Ve čtvrtek dne 2. února 2023 od 17 hodin se ve Spolkovém domě v Kutné Hoře uskuteční vernisáž výstavy členek Bohemia patchwork klub s názvem Pocta B. Němcové a K. H. Borovskému.

Obě osobnosti spojuje touha po svobodě a boj proti politickému útisku a jejich myšlenky a literární novinářská tvorba mají stále co říci i v dnešní době.

Dne 4. února si budeme připomínat výročí narození Boženy Němcové,  této nejvýznamnější české spisovatelky, která zásadním způsobem ovlivnila českou literaturu a její laskavé pohádky nás provázejí životem dodnes. 

K. H. Borovský odešel v roce 1850 z Prahy do Kutné Hory a začal zde vydávat časopis Slovan. Je pokládán za zakladatele české žurnalistiky a jeho břitké epigramy jsou aktuální dodnes.  

Při tvorbě vystavených prací jsou použity textilní materiály a různé techniky zpracování, portréty obou osobností jsou vytvořeny podle počítačově rozpixelovaných portrétů a je na nich použito více než 1000 čtverečků různých odstínů látek.

Nabízíme spojení do Kutné Hory, pokud se rozhodnete přijet:

Vernisáž můžete spojit s návštěvou katedrály v Sedlci, zapsané v seznamu UNESCO, kostnice v její blízkosti,  Chrámu sv. Barbory nebo Galerii Středočeského kraje GASK, kde je až do 19. 3. 2023  k vidění mimo jiné výstava sester Válových – Cesta předurčená osudem. 

Vlaky jedou z hlavního nádraží a přímé spojení do Kutné Hory je v 11,06, 12,06, 14,06, 15,06 hodin, cena pro seniory 70 Kč, cesta trvá necelou hodinu.  Často jedou i vlaky s přestupem v Kolíně, nečeká se tam dlouho, ty jezdí častěji. 

Z hlavního nádraží v Kutné Hoře jede místní hromadná doprava směrem do města, z autobusu č. 802 je  nutné vystoupit na  zastávce Kamenný dům,  z autobusu č. 801 je nutné vystoupit na zastávce Žižkov Na Valech, odkud je kousek chrám sv. Barbory i Spolkový dům. 

Přímý autobus č. 381 jede v Prahy – Háje každou hodinu – 11, 12, 13, 14, 15 hodin, cesta trvá 1,45 hod., cena pro seniory 35 Kč.  Zastávka je to zase Žižkov Na Valech. 

Zpět do Prahy jede autobus v 18,18 a 20,19 hodin, přímý vlak jede z hlavního nádraží v Kutné Hoře v 19,01. S přestupem v Kolíně jede vlak v 18,32 a v 20,12 hodin. 

Těšíme se na společné setkání !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *